Belányi Editnek hívnak, kb. 15 éve foglalkozom már festés oktatással, ezen belül is elsősorban két különböző festési  technikának a tanításával, az  EgyLendület® acryl díszítő festéssel , és a „Nedves a Nedvesen" olaj, és acryl festési technikával.

 

Önképző módon tanultam meg festeni, először én is csak hobbi szinten ismerkedtem meg a festészet csodálatos világával, és mint másoknál is lenni szokott, egyre jobban beleszerettem. 

Kezdtem egyre mélyebben beleásni magam a különböző technikák megismerésébe, elsajátításába.

Mivel fiatalabb éveimben még nem kimondottan művészeti pályára készültem, így sajnos a klasszikus művészeti iskolák elvégzése kimaradt az életemből. 

Nem tartom, és soha nem is tartottam magam festő művésznek, én egyszerűen csak imádok festeni.
Hiszem azt, hogy a művészet mélyen, legbelülről fakad, és erre valóban születni kell.

A technikát, azt képes majdnem mindenki megtanulni, és utána tényleg csak az egyén szorgalmán, és kitartásán múlik, hogy milyen szintre fejleszti tudását.

Én ezt szeretném megmutatni, és megtanítani minél több embernek, hogy igenis, bárki alkalmas arra, hogy valamilyen szinten meg tudjon tanulni a festeni,( függetlenül a kortól, és iskolai végzettségtől).

Ha van hozzá türelme, és kitartása, hogy gyakoroljon, akkor menni fog.

 Sajnos nem tartozom azok közé a szerencsés emberek közé, akik már egészen fiatalon megtalálták az útjukat, és el is indultak azon. Én sokáig keresgéltem, ami talán már visszatekintve nem baj, hiszen így, volt alkalmam sok mindent kipróbálni, megtanulni.

A fodrászattal kezdtem, majd, mivel fiatalon szinte minden ruhámat magam terveztem és varrtam, így szinte természetes volt, hogy mikor férjemmel egy önálló vállalkozás tervein gondolkodtunk, egy sportruha készítő és forgalmazó cégnek a megalapítása mellett döntöttünk, amit, Body Fit® néven, hosszú évekig,  együtt vezettünk.

 

Közben egy régi nagy vágyam teljesült, mikor elvégeztem egy virágkötő iskolát, majd, nem sokkal utána megnyitottam az első díszítő, dekorációs boltomat, a Wesselényi utcában, ami elég picike volt, de én imádtam, hiszen rengeteg saját készítésű terméket árultam benne, és itt éreztem először, hogy kezdem megtalálni azt, amit már régóta kerestem.

      A második, Lián nevű üzletem az Oktogon mellett, az Erzsébet Körúton volt. 

....Hát igen, ebben az üzletben már igazán kiélhettem, minden kreatív éhségemet, díszítést, dekorálást, festést, virágkötést,... mindent.

Valóban nagyon élveztem, és büszke voltam rá, hiszen az egész üzlet az én egyéniségemet tükrözte.

Itt kezdtem legelőszőr az oktatást, igaz akkor még főleg a Decoupage technikát ötvöztem festéssel, antikolással.
Sajnos, mivel nagyon maximalista vagyok, és mindig mindent egyedül szeretnék megoldani, ezért egyre nehezebben tudtam az üzleti tevékenységet és a családi életet, gyereknevelést összeegyeztetni, és mondanom sem kell, hogy az utóbbi győzött. 
Nehéz szívvel, de meg kellett válnom az üzlettől.

 Mivel egy darabig nem is terveztem újabb üzletet, így volt időm tanulni.

Ebben az időben kezdtem a különböző festési technikák iránt, egyre komolyabban érdeklődni, és ekkor ismerkedtem meg, egy amerikai utazás alatt a OneStroke® festéssel is. Mondanom sem kell, hogy egyből rabul ejtett.

Hatalmas gőzerővel álltam neki itthon a tanulásnak, minden segédanyagot, könyveket, DVD- éket, festékeket, ecseteket beszerezve, reggeltől-estig heteken, hónapokon át, csak festettem, festettem.

Közben nagyon sok más, új technikát is megtanultam, kipróbáltam, és amikor már egyre magabiztosabban tudtam használni őket, annál könnyebben tudtam a saját stílusomat is kialakítani.
Bevallom őszintén, hogy teljesen belebolondultam a festésbe,  és 
minden szabad felületet be szerettem volna festeni. 
Mivel úgyis terveztük már egy ideje a férjemmel, hogy átalakítjuk a házunkat, és mivel, „természetesen” a konyhaépítéstől a bútorok, falak festéséig szinte majdnem mindent mi csináltunk, így volt bőven alkalmam a tanultakat hasznosítani, gyakorolni.

Egy idő után, már nem elégített ki, hogy csak otthon festegessek, és egyre nagyobb vágyat éreztem arra, hogy megmutassam másoknak is, hogy milyen csodálatos ez a festés.

Így született meg, az EgyLendület® név, elindult az EgyLendület® weboldal és elkészült az EgyLendület, díszítő festés című könyvem, ami ennek a technikának a részletes leírását tartalmazza, sok fotóval, ötlettel.  

  Megnyitottam az EgyLendület® Díszítő Festők boltjátés elindítottam a festésoktatást.

Azóta már nagyon sokan megtanulták tőlem ezt a festési technikát, köztük sok olyan is, aki valóban, el sem   tudta volna képzelni, hogy ő valaha is ecsetet fogjon a kezébe.

Ez fantasztikusan jó érzés, amikor sikerül átadni másoknak valami olyan dolgot, ami aztán örömöt jelent nekik és környezetüknek is.

Közben az EgyLendület® technika mellett más festési technikákat is el kezdtem oktatni, mint a Nedves a nedvesen olajfestést, bútorfestést, és akril, csendélet festést is.

Jelenleg is folyamatosan képzem magam, és továbbra is oktatom a festést a most nyíló, Fess! Galéria nevű üzletemben, Gödöllő belvárosában.

 

A kreatív életstílus az egész életem meghatározó alapja. Számomra a díszítés, festés, dekorálás olyan szükséges valami, ami nélkül el nem tudnám képzelni az életemet.

Így vált a festés az egyik nagy szerelmemmé!